27 maja 2015

Zielono mi, czyli gulasz drobiowy z plackami z cukinii




Jest to propozycja obiadowa z dodatkiem zielonych warzyw: selera, pora i cukinii, 
skomponowana tak aby każdemu smakowało. Serdecznie polecam.


Składniki na gulasz:

1 kg drobiowego mięsa bez kości
4 łodygi selera
1 średni por

Do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma


Składniki na placki:

4 cukinie
1 marchewka
1 cebula
3 jajka
sól

Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, u mnie smalec


Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz.
Z pora odcinam tylko tą najciemniejszą zieloną część. 
Resztę dokładnie wypłukuje z piasku i kroję w piórka. 
Przekładam na patelnię i podsmażam na średnim ogniu. 
Dodaję pokrojone łodygi selera, krótko przesmażam, tylko do zeszklenia.
Mięso kroję w paski, dodaję do warzyw i razem smażę aż się zetnie białko.
Przykrywam przykrywką, mieszam od czasu do czasu. 
Jak odparują płyny to wlewam wodę do wysokości mięsa 
i duszę do miękkości, doprawiam do smaku.

Cukinię myję, ścieram na tarce na drobnych oczkach,
mieszam z dwoma łyżeczkami soli 
i przekładam na sito, odciskam porządnie z płynów.
Marchewkę i cebulę obieram, ścieram na drobnych oczkach, łączę z cukinią i jajkami, 
dokładnie wyrabiam dłonią.
Doprawiam jeszcze solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę placki na rumiano z obu stron.


Smacznego:)))