Jest to propozycja obiadowa z dodatkiem zielonych warzyw: selera, pora i cukinii,
skomponowana tak aby każdemu smakowało. Serdecznie polecam.
Składniki na gulasz:
1 kg drobiowego mięsa bez kości
4 łodygi selera
1 średni por
Do smaku: sól, pieprz, curry, kurkuma
Składniki na placki:
4 cukinie
1 marchewka
1 cebula
3 jajka
sól
Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, u mnie smalec
Wykonanie:
Na głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz.
Z pora odcinam tylko tą najciemniejszą zieloną część.
Resztę dokładnie wypłukuje z piasku i kroję w piórka.
Przekładam na patelnię i podsmażam na średnim ogniu.
Dodaję pokrojone łodygi selera, krótko przesmażam, tylko do zeszklenia.
Mięso kroję w paski, dodaję do warzyw i razem smażę aż się zetnie białko.
Przykrywam przykrywką, mieszam od czasu do czasu.
Jak odparują płyny to wlewam wodę do wysokości mięsa
i duszę do miękkości, doprawiam do smaku.
Cukinię myję, ścieram na tarce na drobnych oczkach,
mieszam z dwoma łyżeczkami soli
mieszam z dwoma łyżeczkami soli
i przekładam na sito, odciskam porządnie z płynów.
Marchewkę i cebulę obieram, ścieram na drobnych oczkach, łączę z cukinią i jajkami,
dokładnie wyrabiam dłonią.
Doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
Doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę placki na rumiano z obu stron.
Smacznego:)))