30 kwietnia 2015

Pomarańczowy kurczak z salsą z mango i awokado




Uwielbiam mango, ostatnio nawet przypadło mi do gustu łączenie go z awokado i kolendrą.
Do tego mięso z lekką nutą imbiru i pomarańczy...


Składniki:

2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
masło klarowane do smażenia


Marynata do mięsa:

sok z jednej pomarańczy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
ok. 2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1 łyżeczka kurkumy
łyżeczka miodu
2 płaskie łyżeczki drobnej soli

Składniki marynaty mieszam w misce.


Salsa:

1 dojrzałe mango
1 dojrzałe awokado
solidna garść listków kolendry
1 czerwona papryczka chilli
sok z jednej pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

Salsę przygotowuję na chwilę przed smażeniem mięsa.
Mango i awokado obieram ze skórki, pozbywam pestek i kroję w drobną kostkę, 
przekładam do miski, dodaję papryczkę pokroją w kosteczkę, oraz posiekaną kolendrę.
Wlewam sok z pomarańczy, oliwę, solę do smaku, mieszam, 
odstawiam do "przegryzienia".


Wykonanie:

Piersi kroję w cienkie paski, wkładam do marynaty, 
mieszam i odstawiam na min. jedną godzinę (im dłużej tym lepiej).

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, przekładam kurczaka razem z marynatą i smażę na średnim ogniu do miękkości, w trakcie smażenia większa część marynaty odparuje.


Gotowe, wystarczy nałożyć na talerze.

Polecam do tego zrobić puree z brokułów.
Ja zrobiłam, ale niestety brokuły za długo się gotowałam, 
przez co straciły kolor, więc i puree wyszło mało atrakcyjne, 
ale w zestawie smakowało wybornie.


Smacznego:)))