28 kwietnia 2015

Zupa gulaszowa - drobiowa




Uwielbiam gęste zupy, a w takiej postaci jest też formą dania jednogarnkowego.
Mocno warzywna, mięsna z subtelnym posmakiem imbiru i kminku.


Składniki (dla 4 osób na dwa dni):

1 kg piersi z kurczaka
0,5 l. bulionu drobiowego najlepiej własnej roboty

1 średni por
200 g pieczarek
łyżka miodu
2 papryczki chilli
4 gałązki selera naciowego
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
1 mały seler
1/2 małej cukinii
2 cebulki dymki
2 cm korzenia imbiru 
puszka krojonych pomidorów
1 papryka czerwona
3 duże ząbki czosnku


Do smaku:

sól
biały pieprz
(opcjonalnie jak papryczki będą za słabe)

1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

łyżka kokosowej śmietanki do zabielenia


Wykonanie:

Do dużego gara wkładam łyżkę oleju kokosowego i rozgrzewam.
W między czasie myję i kroję warzywa, wrzucam na rozgrzany tłuszcz
w następującej kolejności:
por
pieczarki
dodaję miód, duszę chwilę ciągle mieszając.

Następnie dodaję pokrojone:

 papryczki chilli
seler naciowy
marchewkę
pietruszkę
seler
cukinię
cebulkę dymkę
korzeń imbiru (pokrojony w drobną kosteczkę)
puszkę pomidorów
paprykę czerwoną
czosnek (drobno pokrojony)

. Warzywa każdy kroi według własnych upodobań.

Na koniec dodaję piersi pokrojone w paski.
Zalewem bulionem i uzupełniam wodą w ilości takiej aby nie był to gulasz a zupa.
Doprawiam do smaku solą, ewentualnie pieprzem i resztą przypraw.

Gotuję pod przykryciem do miękkości, dla mnie wyznacznikiem jest marchewka.
Wyłączam gaz, zabielam śmietanką.
Posypuję zieleniną, u mnie wyjątkowo nie natką pietruszki a lubczykiem.




Smacznego:)))