29 sierpnia 2014

Zupa brokułowa




Niezwykle prosa w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczna i lekka zupa.


Składniki:

1 brokuł
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek z białej części pora
1 liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
Przyprawy: sól, pieprz, płatki drożdżowe (wzmacniają smak potraw, są zdrową alternatywą dla glutaminianu sodu).


Marchewki, pietruszkę i seler obieram i kroję na mniejsze kawałki, pora myję i kroję.
Z brokuła odcinam różyczki (im mniejsze tym lepiej).
Pozostałą część brokuła kroję na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa, poza różyczkami z brokuła, wkładam do garnka,
zalewam wodą do poziomu warzyw, dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuję do miękkości warzyw. Na bieżąco uzupełniam wodę, która wyparowuje.

Z wywaru wyciągam liść laurowy i ziele angielskie, całość miksuję blenderem.
Dodaję różyczki brokuła, doprawiam do smaku solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

Gotuję do miękkości różyczek.
Gotowe.




Smacznego;-)