26 sierpnia 2014

Gulasz wieprzowy


Składniki:

500 g mięsa wieprzowego (ja dałam z łopatki)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
kapusta pekińska (ja dałam 1/4)
5 pieczarek średnich
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
olej do smażenia
przyprawy w/g uznania

Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone w małe kawałeczki mięso.
Jak tylko zetnie się białko dodaję pokrojoną drobno cebulę, czosnek i pieczarki.
Podsmażam tak długo aż wyparuje cały płyn, który powstał.
Podlewam wodą i duszę do miękkości mięsa. Wody dodaję tylko do poziomu mięsa.
Jak już zmięknie dodaję pokrojoną kapustę pekińską i paprykę.
Duszę chwilę, staram się wychwycić odpowiedni moment, tak aby papryka była już miękka a nie schodziła z niej skórka i dodaję pomidory z puszki.
Całość zagotowuję, doprawiam do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne.






SMACZNEGO !!!