Składniki:
2 makrele,
ok. 25 dkg każda
4 jajka
1 cebula
2 średnie
ogórki kiszone
5 łyżek
gęstego majonezu
3 łyżki
dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny - jak kto woli)
2 łyżki
musztardy
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
1 łyżka
posiekanego koperku
1 łyżka
posiekanej pietruszki
2 ząbki
czosnku
do smaku:
sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Jajka
ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Makrele dokładnie
obrać ze skóry i ości.
Cebulę
obrać, pokroić obgotować.
Pierwsza
pasta:
Makrelę, 2 jajka,
cebulę i czosnek zmielić.
Dodać 1
łyżkę majonezu, ketchup, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać, doprawić.
Druga
pasta:
Makrelę, 2
jajka, ogórki kiszone zmielić.
Dodać
posiekany szczypiorek, koperek, 4 łyżki majonezu, musztardę, wymieszać,
doprawić.
Dobrze jest pasty odstawić na przynajmniej
30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Podawać jako smarowidło na
pieczywie, krakersach, chipsach...Można też użyć ich jako dekoracji połówek jaj
na twardo.
W wersji nie mielonej:
Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem, czosnek przecisnąć
przez praskę, makrele rozdrobnić widelcem, jajka i ogórki można pokroić lub
zetrzeć na tarce, jak kto woli. Reszta bez zmian.
SMACZNEGO !!!