9 sierpnia 2014

Pasta z makreli wędzonej - 2 wersje








Składniki:

2 makrele, ok. 25 dkg każda
4 jajka
1 cebula
2 średnie ogórki kiszone
5 łyżek gęstego majonezu
3 łyżki dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny - jak kto woli)
2 łyżki musztardy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
do smaku: sól, pieprz mielony


Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Makrele dokładnie obrać ze skóry i ości.
Cebulę obrać, pokroić obgotować.

Pierwsza pasta:

Makrelę, 2 jajka, cebulę i czosnek zmielić.
Dodać 1 łyżkę majonezu, ketchup, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać, doprawić.

Druga pasta:

Makrelę, 2 jajka, ogórki kiszone zmielić.
Dodać posiekany szczypiorek, koperek, 4 łyżki majonezu, musztardę, wymieszać, doprawić.

Dobrze jest pasty odstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Podawać jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach...Można też użyć ich jako dekoracji połówek jaj na twardo.

W wersji nie mielonej:

Cebulę pokroić w kostkę, przelać wrzątkiem, czosnek przecisnąć przez praskę, makrele rozdrobnić widelcem, jajka i ogórki można pokroić lub zetrzeć na tarce, jak kto woli. Reszta bez zmian.







SMACZNEGO !!!