Zakochałam się w chlebach wypiekanych w garnku żeliwnym i
dopóki się nie odkocham to będę je piekła właśnie taką metodą... Chleby wychodzą rewelacyjne, jak z piekarni... Gorąco polecam.
Składniki:
500 g mąki orkiszowej typ 700 + do podsypania
100 g zakwasu z mąki orkiszowej razowej
20 g drożdży piekarskich
10 g soli
10 g cukru
50 g słonecznika
300 g wody
Garnek żeliwny o pojemności 3 l. (bez dodatków ze sztucznego tworzywa)
Składniki odważyłam, wymieszałam i zagniotłam gładkie ciasto,
przełożyłam do miski, przykryłam folią i odstawiłam do podwojenia objętości.
Po czym wyłożyłam ciasto na omączoną stolnicę, zagniotłam
krótko,
porządnie obtoczyłam w mące, zakryłam miską, w której rosło i
odczekałam aż znowu urośnie.
Zdjęłam
miskę, ponownie oprószyłam mąką i nastawiłam piekarnik z garnkiem na 220 st. C.
funkcja
góra-dół.
Po osiągnięciu temperatury ostrożnie wyjęłam gorący garnek,
zdecydowanym ruchem przełożyłam do niego ciasto,
zakryłam przykrywką i
wstawiłam do piekarnika. Piekłam 40 min.
Potem zdjęłam przykrywkę i dopiekłam 17 minut. (do zrumienienia się)
Studziłam na kratce.