20 lipca 2017

Golonki z indyka z warzywami




Danie przygotowanie w wolnowarze.

Składniki:

4 golonki z indyka o łącznej wadze 1600 g

Warzywa:

cukinia żółta
cukinia zielona
batat

Marynata:

100 g sosu sojowego bg
5 g soli morskiej
10 g słodkiej papryki w proszku
10 g ostrej papryki w proszku
4 g słodkiej papryki wędzonej
10 g suszonego tymianku
50 g miodu
120 g wody
20 g oliwy
5 - 6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę




Składniki marynaty dokładnie wymieszać, golonki umieścić w woreczku, zalać marynatą, 
zawinąć, porządnie natrzeć mięso, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rano /u mnie o 6.00/ golonki razem z marynatą przełożyć do naczynia wolnowara.
Nastawić na low i dusić / gotować 9 godzin.

Na godzinę przed podaniem wyjąć ostrożnie golonki, przełożyć na talerz, 
do naczynia włożyć umyte, obrane i pokrojone warzywa, 
na warzywa ułożyć golonki i gotować dalej. 

Ja sprawdziłam widelcem miękkość batata i jak był już miękki to przełączyłam na podgrzewanie.
Gotowe, można podawać.


;*