Danie przygotowanie w wolnowarze.
Składniki:
4 golonki z indyka o łącznej wadze 1600 g
Warzywa:
cukinia żółta
cukinia zielona
batat
Marynata:
100 g sosu sojowego bg
5 g soli morskiej
10 g słodkiej papryki w proszku
10 g ostrej papryki w proszku
4 g słodkiej papryki wędzonej
10 g suszonego tymianku
50 g miodu
120 g wody
20 g oliwy
5 - 6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
Składniki marynaty dokładnie wymieszać, golonki umieścić w woreczku, zalać marynatą,
zawinąć, porządnie natrzeć mięso, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rano /u mnie o 6.00/ golonki razem z marynatą przełożyć do naczynia wolnowara.
Nastawić na low i dusić / gotować 9 godzin.
Na godzinę przed podaniem wyjąć ostrożnie golonki, przełożyć na talerz,
do naczynia włożyć umyte, obrane i pokrojone warzywa,
na warzywa ułożyć golonki i gotować dalej.
Ja sprawdziłam widelcem miękkość batata i jak był już miękki to przełączyłam na podgrzewanie.
Gotowe, można podawać.
;*