19 kwietnia 2015

Kokosowa "panna cotta" z truskawkowym sosem




Składniki:

1 l. mleka kokosowego (najlepiej świeżo zrobionego)
1 opakowanie żelatyny (50 g. na 2,5 l płynu)
miód do smaku (u mnie ok. 4 łyżki)
ekstrakt waniliowy według uznania - u mnie ok. 3 łyżki (np. taki)
szczypta soli

Sos truskawkowy:

opakowanie mrożonych truskawek (u mnie 450 g)
miód do smaku
łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Mleko wlewam do garnka, dodaję żelatynę, miód i sól.
Mieszam cały czas, aż mleko się zagrzeje, ale nie zagotuje, a żelatyna i miód rozpuści.
Smakuję oczywiście czy słodycz mi pasuję, dolewam ekstrakt waniliowy, 
znowu mieszam i smakuję.
Tak aż do skutku, czyli do momentu kiedy uzyskam TEN smak... 
Ilość miodu i ekstraktu waniliowego tak naprawdę jest sprawą indywidualną.

Odstawiam do przestudzenia.

Wlewam do sylikonowych foremek na babeczki 
i chowam w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Na niedużej patelni rozgrzewam masło, przekładam odmrożone truskawki i podgrzewam.
Staram się w trakcie mieszania rozdrabniać owoce.
Dodaję miód (ilość według uznania), mieszam i jak uznam, że mają już dość to odstawiam.

Gotowe:)))