4 kwietnia 2015

"Mazurek" ze słonym karmelem i orzechami laskowymi



Chciałabym życzyć wam radosnych Świąt Wielkanocnych,
wypełnionych nadzieją budzącej się do życia wiosny.
Niech ten czas utrzyma wasze marzenia w mocy, 
a wszystkie życzenia okazały się do spełnienia.
Pogodnego nastroju, oraz smacznego Święconego w gronie najbliższych.


Wesołego Alleluja!!!





Składniki na spód:

250 g mąki migdałowej
100 g masła klarowanego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli

Dodatkowo: sylikonowa foremka do tarty.

Wszystko wymieszaj i zagnieć ręką.
Wyklej ciastem foremkę równomiernie tak aby zachodziło na boki.
Piecz w 150 st.C. funkcja termoobieg do momentu aż ciasto zacznie brązowieć, 
czyli ok. 20 minut.
Ostudź.


Składniki na karmel:

200 g jasnego miodu
200 g klarowanego masła
200 g kokosowej śmietanki
płaska łyżeczka soli
  100 g orzechów laskowych

kilka blanszowanych migdałów

Gdy ciasto się piecze przygotuj karmel, miód przełóż do rondelka i podgrzewaj aż uzyska bursztynowy kolor i lekko zgęstnieje, czyli ok. 10 minut.
Następnie dodaj masło, śmietankę i sól, podgrzewaj dalej na średnim ogniu, mieszaj od czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, ok. 30 minut.
W czasie gdy gotuje nam się karmel, zalej orzechy wrzątkiem, niech zmiękną.
Potem zlej wodę i zmiksuj je w malakserze.
Dodaj orzechy do gotującego się karmelu, przemieszaj, gotuj jeszcze chwilę.
Odstaw do przestygnięcia.

Karmel będzie gęstniał w czasie stygnięcia.

Ciepłą, ale nie gorącą masę karmelową wylej na wystudzony spód, udekoruj migdałami.
Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.