Chciałabym życzyć wam radosnych Świąt Wielkanocnych,
wypełnionych nadzieją budzącej się do życia wiosny.
Niech ten czas utrzyma wasze marzenia w mocy,
a wszystkie życzenia okazały się do spełnienia.
a wszystkie życzenia okazały się do spełnienia.
Pogodnego nastroju, oraz smacznego Święconego w gronie najbliższych.
Wesołego Alleluja!!!
Składniki na spód:
250 g mąki migdałowej
100 g masła klarowanego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Dodatkowo: sylikonowa foremka do tarty.
Wszystko wymieszaj i zagnieć ręką.
Wyklej ciastem foremkę równomiernie tak aby zachodziło na boki.
Piecz w 150 st.C. funkcja termoobieg do momentu aż ciasto zacznie brązowieć,
czyli ok. 20 minut.
czyli ok. 20 minut.
Ostudź.
Składniki na karmel:
200 g jasnego miodu
200 g klarowanego masła
200 g kokosowej śmietanki
płaska łyżeczka soli
100 g orzechów laskowych
kilka blanszowanych migdałów
Gdy ciasto się piecze przygotuj karmel, miód przełóż do rondelka i podgrzewaj aż uzyska bursztynowy kolor i lekko zgęstnieje, czyli ok. 10 minut.
Następnie dodaj masło, śmietankę i sól, podgrzewaj dalej na średnim ogniu, mieszaj od czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, ok. 30 minut.
W czasie gdy gotuje nam się karmel, zalej orzechy wrzątkiem, niech zmiękną.
Potem zlej wodę i zmiksuj je w malakserze.
Dodaj orzechy do gotującego się karmelu, przemieszaj, gotuj jeszcze chwilę.
Odstaw do przestygnięcia.
Karmel będzie gęstniał w czasie stygnięcia.
Ciepłą, ale nie gorącą masę karmelową wylej na wystudzony spód, udekoruj migdałami.