Czy śniadanie musi być nudne? A krem czekoladowy tylko ze słoiczka?
Moja odpowiedź: N I E !!!!!
Wszystko można przygotować samemu, bynajmniej wiemy co jemy :))))
Zapraszam do wypróbowania banalnie prostego przepisu na pyszny i zdrowy krem czekoladowy
z pysznym i zdrowym chlebem bezglutenowym.
Składniki na krem czekoladowy:
100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
90 g gorzkiej czekolady 60 % kakao
150 g suszonych daktyli bez pestek +/- ok. 170 g wrzącej wody
80 g orzechów laskowych/migdałów
1 dojrzałe awokado (bardzo miękkie)
szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie):
Dodatkowo (opcjonalnie):
15 g kakao (3 czubate łyżeczki)
80 g syropu klonowego lub innego słodu
Zaczynam od namoczenia orzechów/migdałów, zalewam je wrzątkiem.
Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na noc.
Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na noc.
Następnie kroję daktyle i również zalewam wrzątkiem aby zmiękły,
(wody wlewam tylko tyle aby zakryła owoce, posłuży do rozrzedzenia kremu).
Odstawiam na 30 minut.
(wody wlewam tylko tyle aby zakryła owoce, posłuży do rozrzedzenia kremu).
Odstawiam na 30 minut.
W kąpieli wodnej rozpuszczam masło/olej z czekoladą.
Odstawiam do przestudzenia.
Do kielicha malaksera przekładam daktyle razem z wodą, w której się moczyły,
dodaję orzechy oraz obrane ze skórki migdały, sól, miksuję na gładko.
dodaję orzechy oraz obrane ze skórki migdały, sól, miksuję na gładko.
Następnie dodaję obrane i pokrojone awokado, miksuję.
Na koniec małym strumieniem dolewam i miksuję cały czas,
rozpuszczone masło/olej z czekoladą.
rozpuszczone masło/olej z czekoladą.
Mi osobiście smakuje krem już na tym etapie, ale znając moje dzieci
to niestety nie będzie im smakował, więc dodaję jeszcze kakao i syrop klonowy, znowu miksuję.
to niestety nie będzie im smakował, więc dodaję jeszcze kakao i syrop klonowy, znowu miksuję.
Całość przekładam do miseczki i odstawiam do stężenia.
Świetnie smakuje z chlebem z przepisu poniżej.
Smacznego:))
***
Składniki na "chleb" bananowo - daktylowy:
6 jajek
1 przejrzały banan (ok. 180 g ze skórką)
150 g suszonych daktyli bez pestek + ok. 190 g wody (wrzątek)
60 g mąki kokosowej
80 g mąki migdałowej
40 g masła klarowanego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
mielone migdały do posypania chleba
prostokątna forma sylikonowa (keksówka)
masło klarowane do wysmarowania formy
Daktyle kroję i zalewam wrzątkiem tylko tak aby je zakryć. Odstawiam do zmiękczenia.
Jak wystygną to przelewam je do miski, dodaję banana i miksuję na gładko blenderem.
Dodaję jajka, miksuję na gładko, masa jest dość rzadka.
Wsypuję obie mąki, sodę, sól i masło, miksuję do połączenia się składników.
Odstawiam na kilka minut aby mąki wchłonęły płyn.
I w zależności ile zużyłam wody i jakie były duże jajka dostosowuję ilość dodanych mąk.
Masa ma mieć konsystencję jak na racuchy.
Gotową masę przelewam do formy wysmarowanej masłem klarowanym,
wygładzam i posypuję migdałami.
Piekarnik nagrzewam na 150 st.C. funkcja termoobieg i piekę do suchego patyczka,
ok. 60 minut.
Zostawiam na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wykładam z foremki na kratkę i studzę.
Zostawiam na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wykładam z foremki na kratkę i studzę.
Smacznego:))