23 kwietnia 2015

Pulpety z warzywami




Dania jednogarnkowe uwielbiają prawie wszyscy, 
nie trzeba zachwalać ani prostoty, ani wygody wykonania. 
Więc nie będę się rozpisywać. 
Zapraszam do wypróbowania przepisu.


Składniki:

biała część pora pokrojona w plasterki
1 czerwona papryczka chilli pokrojona w plasterki razem z pestkami
250 g pieczarek pokrojone w plasterki
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1 puszka krojonych pomidorów
2/3 puszki kukurydzy
1 kg mięsa mielonego z łopatki 
2 jajka
0,5 szkl. mleka kokosowego
sól, pieprz, majeranek 
łyżka miodu
łyżka masła klarowanego




Wykonanie:

Rozgrzewam patelnię razem z masłem.

Wrzucam po kolei:
- por
- papryczkę chilli
- pieczarki
Solę i dodaję miód, smażę przez chwilę na średnim ogniu ciągle mieszając.
Następnie dodaję resztę warzyw:
- paprykę czerwoną
- pomidory
- kukurydzę

Mieszam, a jak się zagotuje, to zmniejszam gaz.

W misce mieszam mielone z jajkami, solą, pieprzem i majerankiem (przyprawy do smaku).
Lepię kulki i układam na warzywach, podlewam wodą aby powstał sos.
Zakrywam przykrywką i duszę ok. 40-45 minut.
Na koniec gotowania wlewam mleko i odkrywam potrawę, aby trochę odparował nadmiar płynu.




Podaję z sałatą z roszponki, pomidorków, czerwonej cebuli i 1/3 puszki kukurydzy,
polaną oliwą i oprószoną solą i pieprzem....

Czy można chcieć więcej?

Smacznego:))