Składniki:
kawałek schabu ok. 800 - 1000 g
ok. 5 liści czosnku niedźwiedziego
olej kokosowy do smażenia
Marynata:
0,5 l wody
sok z jednej pomarańczy
garść świeżego oregano - drobno pokrojony
łyżka ostrej musztardy
łyżka miodu
2 łyżeczki soli
Sos z selera naciowego i papryki czerwonej:
łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
łyżeczka miodu
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
mleko migdałowe do zabielenia ok. 0,5 szklanki
Wykonanie:
Schab myję, odcinam wszystkie błony, przekładam do naczynia.
Mieszam składniki marynaty i zalewam nią schab, odstawiam na całą noc.
Następnego dnia rozgrzewam olej kokosowy w brytfannie, czosnek niedźwiedzi kroję drobno, wrzucam na rozgrzany tłuszcz i mieszam chwilę, tak aby tylko złapał temperaturę.
Mięso wyciągam z marynaty, wkładam do brytfanny i obsmażam na złoto z każdej strony.
Zmniejszam płomień, wlewam całą marynatę i duszę do miękkości
ok. 1-1,5 godziny pod przykryciem.
Cały czas kontroluję ilość płynu, ponieważ trochę marynaty musi zostać,
powstanie z tego świetny sosik.
Jak mięso będzie już miękkie to wyłączam gaz,
dokładnie zakrywam brytfannę przykrywką i zostawiam aby odpoczęło.
dokładnie zakrywam brytfannę przykrywką i zostawiam aby odpoczęło.
Jak lekko wystygnie to wyciągam go na deskę i kroję w plastry.
Przekładam z powrotem do brytfanny, zakrywam
i odgrzewam w dogodnym dla siebie momencie.
W między czasie robię sos.
W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzewam część masła klarowanego.
Czosnek obieram i miażdżę, wrzucam do garnka i smażę tak aby lekko zbrązowiał,
wyciągam i wyrzucam. Chcę tylko, aby oddał swój aromat a nie dominował w sosie.
Seler kroję drobno, przekładam do garnka, dodaję miód i duszę do momentu aż będzie al dente.
Papryki myję wyciągam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
Dodaję do selera, podlewam odrobiną wody, solę i pieprzę do smaku.
Jak papryka również będzie al dente dodaję mleko
i gotuję jeszcze chwilę mieszając od czasu do czasu.
Następnie miksuję blenderem na gładko i dodaję resztę masła.
Smakuję i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Schab układam na selerowo - paprykowym sosie, polewam sosikiem powstałym z marynaty
i podaje z ulubioną sałatą.
i podaje z ulubioną sałatą.
Smacznego:)))