26 marca 2015

Domowa musztarda




Znalazłam w internecie bardzo ciekawy przepis na musztardę i postanowiłam go wypróbować.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu.


Składniki:


160 g białej mielonej gorczycy
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. zimnej wody
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
4 łyżeczki miodu
2 kopiaste łyżki masła klarowanego
1/2 szkl. oleju słonecznikowego

Gorczycę, kurkumę, wodę i ocet wymieszaj w rondelku i odstaw na 15 - 20 minut.
Dodaj pieprz, sól, miód, masło, wstaw do większego garnka z gotującą się wodą, mieszaj do rozpuszczenia się masła a następnie miksuj blenderem aż powstanie gęsty, gładki krem.
Trzymaj w kąpieli wodnej jeszcze kilkanaście minut ciągle mieszając. 
Posmakuj i ewentualnie jeszcze dopraw.

Wyjmij, wlej olej i dokładnie zmiksuj blenderem. 

Przełóż musztardę do słoiczków i odstaw na 8 - 10 dni, aby nabrała odpowiedniego smaku.


Gotowe;)


P.S. Moja musztarda ogólnie wyszła dobra, jednak wyczuwam w niej goryczkę, mam nadzieję, że jak postoi to ten posmak zniknie... zobaczymy.