Lubicie mleko? Ja też je bardzo lubię, ale unikam mleka zwierzęcego
i uczę się robić i wykorzystywać mleka roślinne.
Jednym z takich mlek i myślę najprostszym do zrobienia jest właśnie mleko kokosowe.
W internecie krąży mnóstwo przepisów i tak naprawdę wystarczy wypróbować kilka
i znaleźć ten, który najbardziej nam odpowiada.
Ja przedstawiam mój ulubiony i jednocześnie najprostszy przepis na mleko kokosowe.
Wykorzystuję je do koktajli, zabielania potraw, oraz deserów.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Składniki na ok. 1 l. chudego mleka:
200 g wiórków kokosowych
1,1 l. wrzącej wody
szczypta soli
Składniki na ok. 0,5 l tłustego mleka:
200 g wiórków kokosowych
600 ml wrzątku
szczypta soli
szczypta soli
Składniki na ok. 0,5 l tłustego mleka:
200 g wiórków kokosowych
600 ml wrzątku
szczypta soli
Dodatkowo: wysokoobrotowy blender
Wykonanie:
Wiórki wsyp do blendera i zmiel na wysokich obrotach do momentu aż zaczną się przyklejać do ścianek, czyli pojawi się pierwszy tłuszcz kokosowy.
Zalej wrzątkiem, wsyp sól i miksuj dalej ok. 1 minutę.
Przecedź przez gęste sito do miski, pomóż sobie łyżką, ponieważ przecedzanie samo się nie zrobi.
Jak chcesz się pozbyć drobinek wiórków kokosowych z mleka
to przecedź je jeszcze przez ściereczkę do innego naczynia.
Wiórki przełóż na ściereczkę, zrób coś w rodzaju sakiewki i duś aż wydusisz całą resztę mleka,
Jak chcesz się pozbyć drobinek wiórków kokosowych z mleka
to przecedź je jeszcze przez ściereczkę do innego naczynia.
Wiórki przełóż na ściereczkę, zrób coś w rodzaju sakiewki i duś aż wydusisz całą resztę mleka,
potem całość przelej do słoika lub butelki.
Mleko przechowuj w lodówce maksymalnie do trzech dni.
Najlepsze jest wykorzystane na świeżo.
Wiórków nie wyrzucaj.
Na blachę od piekarnika połóż papier do pieczenia, rozsyp wiórki
i susz w piekarniku w temperaturze 60 st. C, z uchylonymi drzwiczkami.
Po wysuszeniu trzeba zmiksować w pojemniku blendera lub zmielić w młynku do kawy.
Wychodzi z tego świetna mąka kokosowa.
Mleko przechowuj w lodówce maksymalnie do trzech dni.
Najlepsze jest wykorzystane na świeżo.
Wiórków nie wyrzucaj.
Na blachę od piekarnika połóż papier do pieczenia, rozsyp wiórki
i susz w piekarniku w temperaturze 60 st. C, z uchylonymi drzwiczkami.
Po wysuszeniu trzeba zmiksować w pojemniku blendera lub zmielić w młynku do kawy.
Wychodzi z tego świetna mąka kokosowa.
Gotowe:)