26 marca 2015

Łosoś cytrynowo - pomarańczowy




Składniki:

filet z łososia ze skórą (u mnie z połowy ryby)


Marynata:

sok z jednej cytryny
sok z jednej pomarańczy
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
120 ml. oliwy z oliwek
garść posiekanego świeżego lubczyku


Przyprawy do smaku:

1 łyżeczka drobnej soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka miodu.


Składniki marynaty zmiksuj blenderem na gładki sos, dodaj przyprawy, zmiksuj i koniecznie posmakuj czy aby na pewno taka ilość przypraw Ci wystarczy.

Rybę oczyść, powyciągaj ości, pokrój na porcje (u mnie wyszło 6 kawałków).
Zalej marynatą i odstaw na kilka godzin, polewaj w międzyczasie aby łosoś równo nią przeszedł, 
ja dodatkowo ponakłuwałam rybę nożem. 

Piekarnik nagrzej do 200 st. C, ułóż rybę na papierze do pieczenia i piecz ok. 15- 20 minut.
Marynaty nie wylewaj, zlej ją do garnuszka, zagotuj, dopraw według uznania i polej nią upieczonego łososia.
Podaj ulubioną sałatą.


Gotowe;)