Składniki:
4 kacze nogi
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka gałązek świeżego lubczyku
10 wędzonych śliwek bez pestek
13 suszonych daktyli bez pestek
garść suszonych grzybów
sól, pieprz cayenne,
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku.
Skórę na kaczych nóżkach ponacinaj.
Brytfannę rozgrzej i delikatnie obsmaż nóżki z obu stron, tak aby wytopiło się trochę tłuszczu.
Dodaj zioła, pokrojone owoce, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i podlej wodą, ale tak aby nie zakryła mięsa.
Duś pod przykryciem do miękkości.
Pamiętaj żeby obracać mięso co jakiś czas i kontrolować ilość wody.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne.
Ja przed podaniem dodałam kilka cząstek jabłka i podgrzałam, jabłka zmiękły i w sam raz nadawały się do jedzenia.
Gotowe:-)