Sałata:
dwie garście roszponki
1 dojrzałe awokado
1 dojrzałe mango
Sos:
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 czerwona papryczka chilli
łyżeczka miodu
sól do smaku
Dodatkowo:
świeża kolendra
Roszponkę umyj i osusz, ułóż na talerzu.
Płynne składniki sosu przelej do miski i wymieszaj, dodaj sól, miód i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia się soli i miodu.
Papryczkę chilli przekrój, wytnij nasiona, pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu, wymieszaj.
Awokado i mango pokrój w kostkę, dodaj do sosu, wymieszaj.
Kolendrę (ilość według uznania) podziel na dwie części.
Jedną pokrój drobno i dodaj do sosu.
Z drugiej podrywaj listki.
Na roszponkę rozłóż zawartość miski, przyozdób listkami kolendry.
Gotowe:)