21 marca 2015

Sałata z roszponki, mango i awokado




Sałata:

dwie garście roszponki
1 dojrzałe awokado
1 dojrzałe mango


Sos:

sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 czerwona papryczka chilli
łyżeczka miodu
sól do smaku


Dodatkowo:

świeża kolendra


Roszponkę umyj i osusz, ułóż na talerzu.

Płynne składniki sosu przelej do miski i wymieszaj, dodaj sól, miód i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia się soli i miodu.
Papryczkę chilli przekrój, wytnij nasiona, pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu, wymieszaj.
Awokado i mango pokrój w kostkę, dodaj do sosu, wymieszaj.

Kolendrę (ilość według uznania) podziel na dwie części.
Jedną pokrój drobno i dodaj do sosu.
Z drugiej podrywaj listki.

Na roszponkę rozłóż zawartość miski, przyozdób listkami kolendry.


Gotowe:)