Składniki:
100 g zakwasu
400 g mąki orkiszowej typ 700
220 g wody
10 g soli
5 g cukru
5 g drożdży piekarskich
10 g otrębów orkiszowych
10 g ziaren kminku
Najpierw odważam wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszam,
następnie dodaję zakwas i stopniowo wodę.
Zagniatam gładkie ciasto i zostawiam na 12 godzin pod przykryciem.
Po tym czasie delikatnie zagniatam i składam na kopertę.
Podsypuję mąką i przekładam do foremki sylikonowej, robię nacięcie żyletką
i odstawiam do wyrastania, tak aby wyrównał się z foremką.
Wkładam do zimnego piekarnika, temperaturę ustawiam na 230 st. C, a minutnik na 40 min.
Piekarnik obficie spryskuję wodą.
Chlebek rośnie razem z temperaturą w piekarniku.
Po upływie w/w czasu sprawdzam jak wygląda chleb
i ewentualnie jeszcze dopiekam ok. 10 minut jak skórka jest za blada.
Studzę na kratce.
SMACZNEGO !!!