1 września 2014

Chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach z kminkiem





Składniki:

100 g zakwasu
400 g mąki orkiszowej typ 700
220 g wody
10 g soli
5 g cukru
5 g drożdży piekarskich
10 g otrębów orkiszowych
10 g ziaren kminku

Najpierw odważam wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszam,
następnie dodaję zakwas i stopniowo wodę.

Zagniatam gładkie ciasto i zostawiam na 12 godzin pod przykryciem.

Po tym czasie delikatnie zagniatam i składam na kopertę.
Podsypuję mąką i przekładam do foremki sylikonowej, robię nacięcie żyletką
i odstawiam do wyrastania, tak aby wyrównał się z foremką.

Wkładam do zimnego piekarnika, temperaturę ustawiam na 230 st. C, a minutnik na 40 min.
Piekarnik obficie spryskuję wodą.

Chlebek rośnie razem z temperaturą w piekarniku.

Po upływie w/w czasu sprawdzam jak wygląda chleb
i ewentualnie jeszcze dopiekam ok. 10 minut jak skórka jest za blada.
Studzę na kratce.








SMACZNEGO !!!