8 września 2014

Gulasz drobiowy II - danie jednogarnkowe




Przedstawiam kolejny pomysł na szybki, prosty i nie drogi obiad lub kolację jak kto woli.
Uwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na ich prostotę i szybkość wykonania.
Całe danie samo się gotuje, wystarczy wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.
Jedyne zajęcie przy nim to mieszanie i doprawienie do smaku.


Składniki:

0,5 kilograma wytrybowanych z kości udek kurczaka
ok. 0,5 kg warzyw w różnych proporcjach (u mnie: ziemniaki, groch zielony, fasolka szparagowa, marchew, kapusta biała, seler, por, natka pietruszki).
ok. 100 g przecieru pomidorowego płynnego (u mnie z kartonika)
ok. 1 łyżka oleju rzepakowego


Do trzy litrowego garnka wlewam wody tak aby zakryła dno, dolewam olej i czekam aż się zagotuje.
W między czasie udka kroję w paski, wkładam do garnka i mieszam, jak mięso zrobi się białe wkładam warzywa w dowolnej kolejności, ziemniaki kroję w kostkę, fasolkę kroję na mniejsze kawałki, pora kroję w krążki, marchew, selera i kapustę trę na dużych oczkach, groszek miałam mrożony, więc nie było problemu.
Natkę pietruszki siekam i dodaję na końcu.
Zalewam wodą do poziomu warzyw, wlewam przecier, mieszam, gotuję do miękkości, doprawiam do smaku solą, papryką czerwoną słodką i dla odrobiny pikanterii dodałam pieprz cayenne.


Gotowe.
Jakość zdjęć jest niestety kiepska bo nie działa lampa błyskowa w aparacie.





SMACZNEGO!!!