3 września 2014

Chleb orkiszowy z ziarnami i melasą





Składniki:

300 g zakwasu orkiszowego razowego
850 g mąki orkiszowej typ 700 + do podsypania
20 g cukru trzcinowego
20 g soli
20 g drożdży piekarskich
40 g melasy z cukru trzcinowego
500 g wody

50 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego
20 g czarnuszki

garnek żeliwny o poj. 5 L.

W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, z tym że wodę stopniowo,
zagniatam gładkie ciasto podsypując mąką. Zakrywam folią spożywczą i zostawiam do wyrastania na min. 12 godzin, a najlepiej na cała noc.

Następnie zagniatając ciasto odgazowuje je, posypuję delikatnie mąką i zostawiam do ponownego wyrastania na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie nastawiam piekarnik na 220 st. C funkcja góra-dół, wkładam garnek razem z przykrywką do piekarnika i czekam aż się nagrzeje.
Po osiągnięciu w/w temperatury ostrożnie wyciągam gorący garnek, delikatnie przekładam do niego chleb, żeby nie opadł za bardzo, przykrywam przykrywką i wkładam do piekarnika na 40 minut.
Następnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze ok 30 minut, do zrumienienia się skórki.
Wyjmuję, a raczej wysypuję chleb z garnka od razu po upieczeniu, spryskuję wodą i studzę na kratce.







SMACZNEGO !!!

Przepis dodaję do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach", która tym razem jest prowadzona przez Akacjowy blog.