24 września 2014

Krem z cukinii z ziemniaczanymi chipsami





Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera lub jeden mały
biała część pora
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowa
1 duża cukinia, lub 2 mniejsze
ulubione przyprawy

Dodatkowo:

2 średnie ziemniaki na chipsy
olej
przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynam od wywaru, włoszczyznę myję, obieram i drobno kroję.
Zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, solę, gotuję do miękkości.
Wyjmuję ziele i liście laurowe.
Cukinię myję, odcinam końcówki, nie obieram, kroję, dodaję do zupy.

Jak warzywa będą już miękkie, miksuję blenderem, doprawiam do smaku, nalewam do miseczek na wierzchu układam kilka ziemniaczanych chipsów, można posypać pokrojoną drobną pietruszką i dla chętnych dodać kleks śmietany lub jogurtu naturalnego.

W między czasie, jak zupa się gotuje, przygotowuję ziemniaczane chipsy. Inspiracja.
Ziemniaki dokładnie myję, nie obieram, tnę na bardzo cienkie plasterki, wkładam do miski
i polewam bardzo małą ilością oleju, posypuję solą i pieprzem.
Ręką mieszam tak aby wszystkie plasterki pokryły się tłuszczem i przyprawami.
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C funkcja góra-dół, ziemniaczane chipsy układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15-20 minut, aż się zrumienią.
Nie można przesadzić z pieczeniem, bo chipsy robią się nie jadalne.




Smacznego;)