7 września 2014

Nadziewane papryki








Składniki:

3 czerwone duże papryki
1 mała żółta papryka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kilka pieczarek
olej rzepakowy do smażenia

2 duże piersi z kurczaka

1 saszetka (100 g) ugotowanego, wystudzonego ryżu

2 jajka

tarta mozzarella

przyprawy wg uznania, u mnie: sól, pieprz cayenne, płatki drożdżowe z melasą


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroję na drobną kostkę, podsmażam delikatnie tylko do zeszklenia, na odrobinie oleju, pieczarki kroję drobno dodaję do cebuli i czosnku, żółtą paprykę kroję w kostkę, dokładam na patelnie.

W między czasie z czerwonych papryk odcinam piętki, które kroję na drobną kostkę i dodaję na patelnię, a z pozostałej części papryk wydrążam gniazda nasienne i dzielę na dwa krążki.

Paprykowe krążki układam w naczyniu żaroodpornym.






Piersi z kurczaka kroję w kostkę dorzucam do reszty, podlewam odrobiną wody i duszę do miękkości, przyprawiam do smaku,  pilnuję aby nie odparował cały płyn, bo potrawa będzie za sucha.
Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Dodaję ryż i jajka, mieszam, dla pewności jeszcze raz smakuję.






Farszem nadziewam papryki, piekarnik nastawiam na 180 st. C funkcja termoobieg.

Wkładam papryki, piekę ok. 30 minut, wyjmuję, posypuję mozzarellą i wkładam z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut, do zapieczenia sera.





Gotowe.

Tą potrawę można zapiekać na dwa sposoby.
Ta którą prezentuję przygotowałam na świeżo, czyli od razu po zrobieniu farszu, jeszcze ciepłym nadziałam papryki i od razu włożyłam do piekarnika, wtedy czas pieczenia się skraca i nie muszę ich zakrywać folią aluminiową.
Natomiast jak chcę je podać później, to czas pieczenia muszę wydłużyć do ok. 40 minut i wtedy zakrywam je folią aluminiową bo zwyczajnie przysychają, odkrywam dopiero przed posypaniem papryk serem i zapiekam tak jak lubię.


SMACZNEGO !!!