17 września 2014

Krupnik z kaszy jaglanej




Przepis pochodzi z książki "Dieta bez mleka i glutenu" Barbary Kulikowskiej-Dudek

Tradycyjne krupniki przyrządza się z reguły z kaszy jęczmiennej, która jest zbożem glutenowym.
Bezglutenowa kasza jaglana również dobrze sprawdzi się w tej roli - smak krupniku będzie bardziej subtelny i delikatny.


Składniki na 3 l. garnek:

2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora

6 łyżek kaszy jaglanej
30-40 g ziemniaków

liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler obieram, myję i ścieram na drobnych oczkach.
Pora myję i drobno kroję.
Całość wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, gotuję do miękkości.

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dokładam do garnka.
Następnie do gotującej się zupy dodaję kaszę jaglaną.
Gotuję ok. 15 minut, sprawdzam czy kasza i ziemniaki są ugotowane.

Zupę przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.





Smacznego;)