Przepis pochodzi z książki "Dieta bez mleka i glutenu" Barbary Kulikowskiej-Dudek
Tradycyjne krupniki przyrządza się z reguły z kaszy jęczmiennej, która jest zbożem glutenowym.
Bezglutenowa kasza jaglana również dobrze sprawdzi się w tej roli - smak krupniku będzie bardziej subtelny i delikatny.
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
6 łyżek kaszy jaglanej
30-40 g ziemniaków
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler obieram, myję i ścieram na drobnych oczkach.
Pora myję i drobno kroję.
Całość wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liść laurowy, gotuję do miękkości.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, dokładam do garnka.
Następnie do gotującej się zupy dodaję kaszę jaglaną.
Gotuję ok. 15 minut, sprawdzam czy kasza i ziemniaki są ugotowane.
Zupę przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Smacznego;)