1 czerwca 2015

Podudzia z kurczaka w rozmarynie, tymianku z nutą pomarańczy




Podudzia z kurczaka są chyba najbardziej wdzięcznym mięsem do obróbki.
Można "poszaleć" z przyprawami i komponować je na różne sposoby.
Tym razem proponuję połączenie ziół z sokiem i miąższem z pomarańczy,
reszta przypraw dopełniła całości.
Efekt końcowy przerósł nawet moje oczekiwania.



Składniki:


1,5 kg podudzi z kurczaka

Marynata:

garść świeżego rozmarynu
garść świeżego tymianku
sok z jednej pomarańczy razem z miąższem 
1 łyżka miodu
1 łyżeczka curry
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka suszonego imbiru
200 g oliwy z oliwek
200 g wody 

Dodatkowo:

naczynie żaroodporne
rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Podudzia myję, ewentualnie usuwam co mi nie pasuje.
Przygotowuję marynatę, świeże zioła kroję nożyczkami do miski, dodaję resztę składników 
i dokładnie mieszam, aż miód i sól się rozpuszczą i połączą z resztą.

Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso i mieszam.

Odcinam odpowiednio długi kawałek rękawa, wiążę jeden koniec, 
przekładam do niego podudzia razem z marynatą, wiążę drugi koniec 
i porządnie wmasowuję marynatę.
Całość wkładam do naczynia i odstawiam na ok. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewam do 200 st. C i piekę mięso ok. 1 godzinę, 
pod koniec rozcinam rękaw i daję marynacie lekko odparować.






Gotowe:)))