11 grudnia 2016

Paszteciki gryczane z kapustą i grzybami /wyk.w TM/




Składniki na ciasto:

220 g mąki gryczanej
10 g suchych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
120 g ciepłej wody
50 g miękkiego masła klarowanego
pół łyżeczki soli


Wszystko włożyć do naczynia, zmiksować 2-4 minuty/interwał.
Ciasto wyjąć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zrobienie ciasta gryczanego w TM jak i wyjęcie go sprawia dość duży problem.
Ciasto jest zbite i lepiące, oblepia noże i trzeba je wykręcić, żeby w miarę wszystko wydobyć.
Umyć noże to też nie jest łatwa sprawa, więc nie wiem czy następnym razem nie wyrobię
ciasta tradycyjnie rękami na stolnicy.

Naczynie umyć.


Składniki na farsz:

200 g kiszonej kapusty
30 g suszonych grzybów
mała cebulka
40 g oliwy
sól, pieprz do smaku


Do naczynia włożyć grzyby i kapustę. 
Ja mam własnej roboty i nie ma w niej za wiele płynu, więc wrzucam wszystko.
Zalać 550 g wody. Gotować 20 min./varoma/obr. 1.
Odcedzić przez sito, wodę zostawić do ewentualnego rozcieńczenia farszu. /ja nie użyłam/.
Do naczynia włożyć posiekaną cebulkę, lub włożyć podzieloną na części i rozdrobnić 5 s/obr. 5.
Wlać oliwę, dusić 2 min./varoma/obr. 1,5.
Dodać odsączone grzyby z kapustą.
Zmiksować/rozdrobnić ok. 14 s/obr. 10 lub obr. 6 jak chcemy mieć bardziej wyczuwalne cząstki.

Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać obr. 2,5 - 3.
Odstawić do wystudzenia.

Stolnicę oprószyć mąką gryczaną, wyjąć ciasto i za pomocą dłoni ukształtować prostokątny placek.
Wyłożyć farsz, równomiernie rozprowadzić zostawiając margines do złączenia.
Ostrożnie przy pomocy dużego noża zwinąć, miejsce łączenia posmarować wodą.
Gotową roladę ułożyć łączeniem do dołu, pociąć na kawałki.
Paszteciki przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 190 st. C i od momentu nagrzania piec ok. 20 minut.
Zjeść jeszcze ciepłe.
Mi wyszło 13 pasztecików, na Wigilię w sam raz.


;*