18 listopada 2014

Sernik waniliowy /wyk. w TM/





Składniki:

0,5 kg twarogu z wiaderka
4 jajka
150 g cukru
125 g masła
2 budynie waniliowe
200 g śmietanki 30 %
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania foremki


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C funkcja góra - dół.

Oddzielić białka od żółtek.
Do naczynia miksującego nałożyć motylek, przelać białka, dodać sól 
i ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3. Usunąć motylek, białka przełożyć do miski.
Do naczynia włożyć masło, żółtka i cukier, utrzeć 6 min/obr. 3.
Dodać śmietankę, twaróg, budynie, utrzeć 1 min/obr.1
Utarty twaróg przelać do piany z białek i delikatnie przemieszać łopatką.
Całość przelać do foremki, piec do zrumienienia i suchego patyczka ok. 1,15 min.
Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia i stężenia.


;*