22 grudnia 2016

Czekolada świąteczna /wyk. w TM/




Składniki:

400 g masła
680 g cukru trzcinowego
300 g mleka
140 g kakao
700 g mleka w proszku

Masło, cukier, mleko podgrzewam 10 min. / 100 st. C / obr. 1,5.
Cukier i masło muszą się dokładnie rozpuścić.
Dodaję 1/2 mleka w proszku i kakao.
Mieszam na obr. 3 - 5 do połączenia się składników, pomagam sobie kopystką.
Następnie partiami dosypuję resztę mleka i mieszam.
Tym razem ustawiam czas i temperaturę na 70 st. C ponieważ czekolada robi się bardzo 
gęsta i Thermomix zaczyna sobie nie radzić.

Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu się składników wylewam czekoladę na blaszkę.
Masa jest bardzo gęsta i sprawia mnóstwo problemów z wyjęciem jej z naczynia.
Ale w końcu się udaje, wyrównałam na miarę możliwości i pozostawiłam do stężenia.


;***