7 grudnia 2016

Błyskawiczne ciasto marchewkowo - buraczane /wyk. w TM/





Przepis pochodzi z przepisowni /klik/, z moimi zmianami.
Jest naprawdę błyskawiczne i pyszne.
Smakuje jak piernik, brakuje mi tylko polewy, ale mam nadzieję,
 że do Świąt coś wymyślę.


Składniki:

300 g marchewki i buraków 
obrane i pokrojone na kawałki w ilości mniej więcej 50:50
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g cukru kokosowego
100 g mąki kokosowej
100 g oleju /u mnie z pestek winogron, ale ideałem było by rozpuścić olej kokosowy/
4 jajka
60 g orzechów włoskich


Marchewki i buraka rozdrobnić 5-6 s/obr. 6.
Dodać resztę składników, wymieszać 2 min./obr. 4.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. funkcja góra - dół.

Ciasto przełożyć do sylikonowej keksówki.
Piec ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.


;*