Składniki:
500 g maślanki
15 g drożdży suchych piekarniczych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
20 g soli himalajskiej
80 g mleka roślinnego np. migdałowego
800 g mąki orkiszowej 630
Maślankę, drożdże i cukier wymieszać 5 min./37 st.C / obr. 2.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min./ interwał.
Zostawić w TM na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto prawie wychodzi przez otwór w pokrywie.
Na 10 minut przed końcem czasu wyrastania włączyć piekarnik
i rozgrzać wraz z garnkiem i przykrywką do temperatury 210 st. C.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić 1 min./interwał.
Ostrożnie wyjąć rozgrzany garnek, zdjąć przykrywkę, nalać odrobinę oleju rafinowanego
i natrzeć nim cały garnek za pomocą ręcznika papierowego.
Dno garnka delikatnie oprószyć mąką.
Ręką wyjąć ciasto prosto do garnka.
Oprószyć wierzch mąką, zakryć przykrywką i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 40 minut, zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20 minut, do zrumienienia się.
Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygnie
i wyjąć chleb na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Garnek żeliwny o pojemności ok. 4,0 l.
Składniki na mniejszy bochenek:
400 g maślanki
10 g drożdży suchych
10 g soli
1 łyżeczka słodzika np. miodu
550 g mąki orkiszowej
Może być również bez maślani, w zamian dodaję 360 g wody i 40 g oliwy.
Chleb jest równie pyszny, a oliwa powoduje, że dłużej zachowuje świeżość.
Córka uwielbia robić sobie z niego grzanki.
Twierdzi, że są najlepsze.
Wykonanie j/w
Składniki na chleb bez nabiału:
40 g oliwy z oliwek
360 g wody
7 g drożdży suchych
10 g soli himalajskiej
1 łyżeczka miodu
550 g mąki orkiszowej typ 700
Wykonanie j/w
Polecam ten chleb, wychodzi równie pyszny, a dzięki oliwie długo zachowuje świeżość.
Ostatnio wykorzystuję ten przepis do wypiekania pizzy i wszyscy się zajadają.
;*
Ach ... ten chleb, wspomnienie dzieciństwa kiedy jadałam go z masłem itp dodatkami.
Dzisiaj już nie jem wypieków z mąk glutenowych, chociaż nie powiem, żeby mnie nie
kusiły. Taki świeżo upieczony chlebek z chrupiącą skórką ....
Składniki na mniejszy bochenek:
400 g maślanki
10 g drożdży suchych
10 g soli
1 łyżeczka słodzika np. miodu
550 g mąki orkiszowej
Może być również bez maślani, w zamian dodaję 360 g wody i 40 g oliwy.
Chleb jest równie pyszny, a oliwa powoduje, że dłużej zachowuje świeżość.
Córka uwielbia robić sobie z niego grzanki.
Twierdzi, że są najlepsze.
Wykonanie j/w
Składniki na chleb bez nabiału:
40 g oliwy z oliwek
360 g wody
7 g drożdży suchych
10 g soli himalajskiej
1 łyżeczka miodu
550 g mąki orkiszowej typ 700
Wykonanie j/w
Polecam ten chleb, wychodzi równie pyszny, a dzięki oliwie długo zachowuje świeżość.
Ostatnio wykorzystuję ten przepis do wypiekania pizzy i wszyscy się zajadają.
;*
Ach ... ten chleb, wspomnienie dzieciństwa kiedy jadałam go z masłem itp dodatkami.
Dzisiaj już nie jem wypieków z mąk glutenowych, chociaż nie powiem, żeby mnie nie
kusiły. Taki świeżo upieczony chlebek z chrupiącą skórką ....
;*