22 grudnia 2016

Babka jaglana waniliowa





Sernik bez sera w wersji pieczonej ... czy to w ogóle możliwe?
Marzy mi się taki puchaty, delikatny sernik wiedeński ...
No i miał taki być, niby sernik, ale nie wyszedł.
Kolejny przepis, który miał trafić do kosza, ale ciasto wyszło
tak pyszne, że postanowiłam podzielić się przepisem.

Zapraszam ... 

Składniki na masę jaglaną:

100 g suchej kaszy jaglanej
400 g mleka migdałowego
szczypta soli
cukier trzcinowy
sok z cytryny 


Kaszę uprażyć w suchym garnku z nieprzywierającym dnem.
Zalać mlekiem, gotować na malutkim ogniu do miękkości.
Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Kasza praktycznie wchłonie całe mleko.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym.
Kasza w smaku ma być słodkawo kwaśna, jak najbardziej zbliżona
do tradycyjnego twarogu np. z wiaderka.
Zmiksować na jednolitą masę, odstawić.


Składniki na ciasto:

3 jajka oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
120 g miękkiego masła klarowanego
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 opakowanie budyniu śmietankowego /45 g/
kilka kropli ekstraktu z wanilii
50 g mąki kokosowej


Piekarnik nagrzać do 150 st. C termoobieg.

Białka upić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.

Do miski włożyć masło, wsypać cukier, utrzeć.
Następnie dodawać po jednym żółtku, utrzeć na prawię białą masę.
Dodać proszek do pieczenia, budyń, masę jaglaną, kilka kropli ekstraktu z wanilii, wymieszać.
Posmakować, to jest ostatni moment żeby doprawić ciasto tak, aby jak najbardziej
w smaku przypominało sernik.
Jak jest wszystko ok. to wsypać mąkę kokosową, ona wchłonie nadmiar płynu
co spowoduję, że masa się zagęści.
Na koniec do masy przełożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać łyżką.

Gotowe ciasto przelać do foremki /u mnie okrągła o średnicy 16 cm./

Piec ok. 1,5 godziny do suchego patyczka.

Sprawdzić patyczkiem czy jest suche nie prędzej niż po godzinie pieczenia
jak zacznie się rumienić, w przeciwnym razie opadnie.

Mój błąd to chyba dodatek proszku do pieczenia, następnym razem nie dodam
to może wyjdzie coś zbliżonego do puchatego wiedeńskiego sernika ...


;*