8 grudnia 2016

Kokosowa pianka trzy smaki /wyk. w TM/




Składniki:

200 g wiórków kokosowych
1200 g wrzącej wody
30 g żelatyny

Wiórki zmiksować 20 s/obr. 10.
Wlać wodę, zmiksować 1 min./obr. 10 stopniowo zwiększając obroty.
Gotowe mleko przecedzić przez gęste sito.
Pozostałe na sicie wiórki odcisnąć przez czystą ściereczkę.
Mleko przelać do naczynia, dodać żelatynę, wymieszać 3 min./obr. 3.

Mleko podzielić na trzy równe części. 
Rozlać do np. trzech takich samych miseczek.

Pierwszą część mleka wlać do naczynia.
Dodać:
50 g cukru kokosowego
20 g kakao
10 kropli ekstraktu waniliowego
Wymieszać 2 min/50 st.C/obr. 3
Spróbować, jak jest ok. to przelać kakaowe mleko z powrotem do miseczki.
Odstawić.

Opłukać naczynie.

Drugą część mleka wlać do naczynia.
Dodać: 
2 łyżeczki mielonej kawy.
30 g cukru kokosowego
10 kropel ekstraktu waniliowego
Wymieszać 6 min./100 st.C/obr. 3
Jeżeli temperatura nie dojdzie to wydłużyć czas, kawa musi się zaparzyć.
Jeżeli smak odpowiada przelać kawowe mleko do miseczki przez sitko, 
niestety część fusów zostanie, jeżeli ktoś ma cierpliwość to może spróbować 
przecedzić je przez ściereczkę.
Odstawić.

Naczynie opłukać.

Trzecią część mleka wlać do naczynia.
Dodać:
60 g erytrolu lub innego słodzika, najważniejsze
żeby nie narzucił smaku i koloru
40 kropli ekstraktu z wanilii
Wymieszać 3 min./50 st.C/obr. 3
Gotowe mleko waniliowe przelać do miseczki.
Odstawić.

Teraz należy uzbroić się w cierpliwość.

Zawartość miseczek należy regularnie mieszać, aby nie wytrącił się tłuszcz kokosowy.
Jeżeli pozwolimy mu się wytrącić efekt końcowy będzie dość nieciekawy.

Przygotować foremkę o średnicy 16 cm.

Do foremki wlać lekko tężejące mleko.
Zaczynamy od czekoladowego, następnie waniliowe i na koniec kawowe.
Kolejną warstwę wlewać dopiero jak stężeje ta, która już jest w foremce.
Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Podawać schłodzone, smakuje jak lody.....


;*