3 stycznia 2015

Sałatka z brokuła i fety






Składniki:

1 brokuł
1 kostka oryginalnego sera feta
3 ugotowane na twardo jajka
garść ziaren słonecznika

Sos czosnkowy:

1 żółtko
120 ml. oleju słonecznikowego
łyżeczka musztardy dijon
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Z brokuła odcinam tylko różyczki, wrzucam je na osolony wrzątek, gotuję ok. 5 min, sprawdzam widelcem ich miękkość, odcedzam i zalewam bardzo zimną wodą, można dodać lód, wtedy zatrzymują zielony kolor, po wystudzeniu ponownie odcedzam.

Słonecznik prażę na suchej patelni do uzyskania złotego koloru, mieszam aby się nie przypalił.

Fetę kroję w kostkę.
Jajka kroję wzdłuż, każde na 6 części.

Przygotowuję sos:
Do miski wkładam żółtko mieszam je trzepaczką, dodaję musztardę, mieszam, stopniowo bardzo małym strumieniem leję olej i cały czas mieszam jak majonez.
Do sosu wyciskam czosnek, mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, bo feta jest dość słona.

Brokuła układam na dnie naczynia, na niego kładę jajka, fetę, polewam sosem czosnkowym.
Całość posypuję słonecznikiem.

Sałatka najlepiej smakuje jak poleży przynajmniej godzinę.


Smacznego;)