Składniki:
600 g mięsa z dzika pokrojonego w plastry
150 - 200 g cebuli pokrojonej na ćwiartki
2 - 3 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru pokrojonego na mniejsze kawałki
20 g masła klarowanego
600 - 700 g passaty pomidorowej
sól, papryka ostra
łyżka świeżego oregano
Dodatkowo: kawałek dyni piżmowej, kawałek cukinii, 2 - 3 marchewki,
świeży majeranek, oliwa, sól
Wykonanie:
Mięso natrzeć oliwą, solą i ostrą czerwoną papryką.
Ułożyć w dolnej części varomy, tak aby nie zakryć wszystkich otworów.
Dynię, cukinię i marchew pokroić na kawałki, oprószyć solą, polać oliwą,
dodać posiekany świeży majeranek, wymieszać i ułożyć na górnej części varomy.
Warzywa mogą być inne, a ilość dostosować do wielkości wkładki.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, imbir, masło.
Rozdrobnić 3 s/obr. 5.
Zgarnąć wszystko na dno naczynia.
Dusić 2 min./varoma/obr. 2
Dodać passatę, świeże oregano, pół łyżeczki soli.
Nałożyć pokrywę i varomę.
Gotować 1 godz./varoma/obr. 2
W między czasie ostrożnie sprawdzić mięso, ewentualnie przemieszać.
Po skończeniu gotowania zdjąć varomę, sprawdzić czy mięso jest wystarczająco miękkie.
/w razie potrzeby przedłużyć czas gotowania, ale już bez warzyw/
Nałożyć miarkę, sos zmiksować na gładko 15 s/obr. 10, stopniowo zwiększając obroty.
Doprawić do smaku.
Mięso i warzywa ułożyć na talerzu, polać sosem.
Smacznego;*
Inspiracją był przepis na karkówkę po karkonosku.
Inspiracją był przepis na karkówkę po karkonosku.