31 stycznia 2017

Zupa krem z marchewki z pulpecikami i tymiankiem /wyk. w TM/




Składniki:

500 g mięsa mielonego 
/u mnie z wieprzowiny i cielęciny/
45 g pora
500 g marchwi obranej i umytej
1 korzeń pietruszki
40 g oliwy z oliwek
1000 g wody
garść posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
mleko kokosowe do zabielenia


Wykonanie:

Mięso posolić, wyrobić, ulepić malutkie pulpeciki.

Do naczynia miksującego włożyć pokrojony por, rozdrobnić 5 s/obr.5
Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
Dodać oliwę, dusić 5 min./varoma/obr. 1
Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić 4 s/obr. 5
Zgarnąć.
Wlać wodę, wsypać łyżeczkę soli, gotować 20 min./varoma/obr. 1,5
Zmiksować na gładko ok. 40 s/obr. 1 - 10 stopniowo zwiększając obroty.
Doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek.
Zakryć naczynie pokrywą, gotować 20 min./95 st. C/obr. 1,5 wsteczne.
W trakcie gotowania, przez otwór w pokrywie ostrożnie wrzucać pulpeciki.
Zakryć otwór miarką.
Na chwilę przed końcem gotowania przez otwór w pokrywie 
wlać odrobinę mleka kokosowego.


;*