Składniki:
600 g biodrówki bez kości pokrojona w kostkę
100 - 150 g cebuli pokrojonej w piórka
tłuszcz do smażenia /smalec/
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
30 g koncentratu pomidorowego
puszka pokrojonych pomidorów 400 g
1/2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w piórka /ok. 120 g/
1 marchewkę pokrojona w kostkę /ok. 85 g/
870 g wody
przyprawy:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
1 łyżeczka kminku
2 listki laurowe
1 łyżka świeżego posiekanego majeranku
400 g kolorowej papryki pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
Mięso i cebulę podsmażyłam na rozgrzanym tłuszczu.
Do naczynia miksującego włożyłam czosnek i imbir, zmiksowałam 7 s./obr. 6.
Dodałam posiekane oregano, zawartość patelni, koncentrat pomidorowy,
pomidory z puszki, koper włoski, marchew, wszystkie przyprawy oraz wodę.
Całość gotowała się 35 min./100 st. C/obr. 1 wsteczny.
Po tym czasie sprawdziłam czy mięso jest już miękkie.
Dodałam paprykę i majeranek.
Gotowałam jeszcze 10 min./100 st. C/obr. 1 wsteczny.
Ja dodatkowo zabieliłam delikatnie odrobiną mleka kokosowego.
;*