22 stycznia 2017

Uda z wiejskiej kury z wolnowaru w sosie borowikowym




Składniki:

3 uda z wiejskiej kury
przyprawy: sól, pieprz cayenne, słodka papryka wędzona

dodatki: włoszczyzna starta na dużych oczkach, por posiekany, 
opakowanie mrożonych kapeluszy borowików.


Uda umyłam, podzieliłam na pałki i podudzia, oprószyłam przyprawami.
Mięso przełożyłam do naczynia, zasypałam warzywami, a na wierzu ułożyłam grzyby.
Wstawiłam na noc na low.
Na drugi dzień wyjęłam uda i zdjęłam z nich skórę.
Warzywa puściły wystarczająco dużo soków, więc nie dolewałam wody.
Całość zmiksowałam na gładko, doprawiłam do smaku, zabieliłam śmietanką kokosową.

Uda przełożyłam do sosu i jeszcze chwilę dusiłam na low.
Podałam z pure z dyni piżmowej, również przygotowaną w wolnowarze.


;*