Składniki:
1 limonka obrana i pozbawiona białych błonek
ok. 500 g obranych bardzo dojrzałych bananów /4 szt./
5 jajek
100 g masła klarowanego
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
100 g mąki kokosowej
Piekarnik nastawić na 150 st. C termoobieg.
Do naczynia miksującego włożyć limonkę i banany.
Zmiksować 10 s/obr. 10, stopniowo zwiększając obroty.
Dodać jajka, masło, zmiksować 2 min./obr. 4.
W trakcie miksowania, przez otwór w pokrywie dodać sodę,
ocet i kilka kropli ekstraktu z wanilii.
Na koniec dodać mąkę, wymieszać ok. 20 s./obr. 4.
Odczekać chwilę aż mąka wchłonie wilgoć i ciasto stanie się gęstsze.
Masę przelać do foremki.
Piec ok. 1 godzinę i 20 minut, do suchego patyczka.
;*