5 stycznia 2017

Chlebek bananowy /wyk. w TM/




Składniki:

1 limonka obrana i pozbawiona białych błonek
ok. 500 g obranych bardzo dojrzałych bananów /4 szt./
5 jajek
100 g masła klarowanego
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
100 g mąki kokosowej


Piekarnik nastawić na 150 st. C termoobieg.

Do naczynia miksującego włożyć limonkę i banany.
Zmiksować 10 s/obr. 10, stopniowo zwiększając obroty.
Dodać jajka, masło, zmiksować 2 min./obr. 4.
W trakcie miksowania, przez otwór w pokrywie dodać sodę, 
ocet i kilka kropli ekstraktu z wanilii.
Na koniec dodać mąkę, wymieszać ok. 20 s./obr. 4.
Odczekać chwilę aż mąka wchłonie wilgoć i ciasto stanie się gęstsze.

Masę przelać do foremki.
Piec ok. 1 godzinę i 20 minut, do suchego patyczka.


;*