24 lipca 2016

Kurcze pieczone




To właściwie jest wiejska kura, ale miałam problem z nazwaniem, więc musicie mi to wybaczyć.
Mięso dość proste w przygotowaniu, piecze się właściwie samo, tylko odrobinkę musiałam doglądać.
Czego chcieć więcej?


Składniki:

wiejska młoda kura
ulubione przyprawy: u mnie przyprawa uniwersalna, miód, olej kokosowy

Kurę umyłam, natarłam płynnym miodem i płynnym olejem kokosowym.
Obsypałam przyprawami.
Odstawiłam w chłodne miejsce na min. 12 godzin.

Tak przygotowaną kurę przełożyłam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w 120 st. C termoobieg 3,5 godziny.
W między czasie raz ją obróciłam, dwa razy posmarowałam olejem kokosowym, 
raz posmarowałam wydzielonymi sokami.

Odgrzewałam w 100 st. C.

;*