Składniki:
1 kilogram mieszanego mielonego
(u mnie wołowe, wieprzowe i cielęce)
3 jajka
Sos:
(w przypadku nie przyprawiania gotową mieszanką przypraw radzę dodać
kilka kulek ziela angielskiego i liść laurowy, oraz kilka suszonych grzybów,
a na koniec doprawić solą i czymś ostrym)
cebula pokrojona w piórka
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
olej kokosowy
300 g włoszczyzny
(ja pęczek włoszczyzny miksuję w blenderze, dzielę między potrawy, a jak coś zostanie to mrożę)
700 g passaty pomidorowej
Dodatkowo: garnek o pojemności 5 l., mleko kokosowe
Wykonanie:
Cebulę i czosnek szklę na oleju kokosowym.
Dodaję włoszczyznę, passatę, do butelki po passacie wlewam wodę, płuczę z resztek
i wlewam do garnka, zagotowuję.
W między czasie w dużej misce bardzo dokładnie mieszam mięso z jajkami i przyprawami.
Lepię małe kulki i wrzucam je na gotujący się sos.
Całość gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
W czasie gotowania ewentualnie dodaję wodę do uzyskania odpowiadającej mi ilości sosu.
Doprawiam, zabielam mlekiem.
Pulpetów nie należy gotować zbyt długo ponieważ tracą na smaku, wszystko co w nich dobre wygotowuje się do sosu.
;*