6 lipca 2016

Pulpety w sosie pomidorowo - warzywnym




Składniki:

1 kilogram mieszanego mielonego
(u mnie wołowe, wieprzowe i cielęce)
3 jajka


Sos:

(w przypadku nie przyprawiania gotową mieszanką przypraw radzę dodać 
kilka kulek ziela angielskiego i liść laurowy, oraz kilka suszonych grzybów, 
a na koniec doprawić solą i czymś ostrym)
cebula pokrojona w piórka
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
olej kokosowy
300 g włoszczyzny 
(ja pęczek włoszczyzny miksuję w blenderze, dzielę między potrawy, a jak coś zostanie to mrożę)
700 g passaty pomidorowej

Dodatkowo: garnek o pojemności 5 l., mleko kokosowe


Wykonanie:

Cebulę i czosnek szklę na oleju kokosowym.
Dodaję włoszczyznę, passatę, do butelki po passacie wlewam wodę, płuczę z resztek 
i wlewam do garnka, zagotowuję.
W między czasie w dużej misce bardzo dokładnie mieszam mięso z jajkami i przyprawami.
Lepię małe kulki i wrzucam je na gotujący się sos.
Całość gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
W czasie gotowania ewentualnie dodaję wodę do uzyskania odpowiadającej mi ilości sosu.
Doprawiam, zabielam mlekiem.
Pulpetów nie należy gotować zbyt długo ponieważ tracą na smaku, wszystko co w nich dobre wygotowuje się do sosu.

;*