11 lipca 2016

Zupa kokosowo - porowa



Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duży por 
ok. 2 l. tłustego mleka kokosowego
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
gałązka selera naciowego
1 czerwona papryczka chilli
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku

olej kokosowy
kurkuma, sól


W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy.
Z pora odciąć tą najciemniejszą część, resztę porządnie umyć i pokroić.
Zeszklić na tłuszczu.
Dodać posiekany czosnek.
Następnie pokroić w kostkę piersi, dodać do garnka.
Dusić chwilę ciągle mieszając.

Marchewki, pietruszkę, selera umyć, obrać, rozdrobnić, dodać do mięsa, zalać mlekiem.
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień.
Papryczkę pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z pestkami, no chyba, 
że ktoś nie lubi aż tak ostro to pestki może pominąć.
Imbir obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do zupy.
Gotować do miękkości.
Jeżeli zupa okaże się zbyt gęsta to dolać wody.

Na koniec przyprawić kurkumą i solą.


;*