6 lipca 2014

Chleb orkiszowy na zakwasie ze słonecznikiem






Tutaj  znalazłam przepis na chleb, który mnie zainspirował, postanowiłam więc zrobić go tylko z mąki orkiszowej. Mam nadzieję, że wyjdzie i będzie równie znakomity jak oryginał.



Składniki:

200g zakwasu orkiszowego aktywnego z mąki razowej typ 3000
250g mąki orkiszowej typ 700
250g mąki orkiszowej typ 3000
300g wody
10g cukru trzcinowego
12g soli
70g ziaren słonecznika


Wieczorem przygotowuję całe ciasto, odważam najpierw suche składniki, mieszam je w misce, następnie dodaję mokre i wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia. Przykrywam miskę folią i wstawiam na całą noc do piekarnika z włączoną lampką.




Rano, następnego dnia ciasto jest pięknie wyrośnięte, zakwas zrobił swoje.




Wyciągam je na omączoną stolnicę i wyrabiam rękami podsypując mąką do uzyskania zwartej masy.
Rozpłaszczam ciasto na placek i składam do środka aby uzyskać gładki wierzch chleba (czynność tą powtarzam min. dwa razy). Posypuję mąką.





Do koszyczka, w którym będzie wyrastać chleb wkładam ściereczkę i obsypuję ją mąką żeby ciasto nie przywarło, przygotowany wcześniej bochenek przekładam do koszyczka łączeniem do góry, zakrywam brzegami ścierki i wkładam do piekarnika z włączoną lampką na minimum godzinę, oczywiście sprawdzam jak chlebek wzrasta.  





Po upływie wymaganego czasu wykładam, bardzo ostrożnie, chleb łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch nacinam wzdłuż dość głęboko, spryskuję wodą, a na dno piekarnika wkładam kilka kostek lodu, będą się powoli rozpuszczać i parować piekarnik. Tak przygotowany chleb wkładam do piekarnika na drugą od dołu półkę i nastawiam temperaturę na 220 st. C. W czasie gdy temperatura rośnie wzrasta nam również chleb, po osiągnięciu wymaganej temperatury nastawiam czas na 20 min, po czym zmniejszam temperaturę na 200 st. C i piekę jeszcze 20-30 minut, w zależności jaką ciemną chcę mieć skórkę. 






SMACZNEGO !!!