26 lipca 2014

Sernik z jagodami




Sezon na jagody trwa, więc postanowiłam upiec sernik z ich dodatkiem.


Składniki:

1 kg twarogu (u mnie z wiaderka)
6 jajek (temp. pokojowa)
250 g cukru pudru
3 budynie śmietankowe każdy po 40 g
350 g jagód

Twaróg ucieram z cukrem bardzo dokładnie.
Zmniejszam obroty miksera i dodaje jajka, kolejno po jednym.
Jak masa będzie już utarta wsypuję budynie również kolejno po jednym.

Nastawiam piekarnik na 180 st. C na termoobieg.
Ponieważ masa serowa jest bardzo rzadka, to może wyciekać z foremki na złączeniach, dlatego bardzo dokładnie wciskam chłodne masło w te miejsca, oczywiście resztę foremki też smaruję.
Jak piekarnik się nagrzeje wlewam masę serową do formy i na wierzch wsypuję jagody, one na początku wtapiają się w masę, ale podczas pieczenia wypływają na górę i dają fajny efekt końcowy.

Piekłam 1 godz. i 10 min. W trakcie fajnie urósł, ale w czasie stygnięcia opadł do poziomu z przed pieczenia.







SMACZNEGO !!!