Sezon na jagody trwa, więc postanowiłam upiec sernik z ich dodatkiem.
Składniki:
1 kg twarogu (u mnie z wiaderka)
6 jajek (temp. pokojowa)
250 g cukru pudru
3 budynie śmietankowe każdy po 40 g
350 g jagód
Twaróg ucieram
z cukrem bardzo dokładnie.
Zmniejszam
obroty miksera i dodaje jajka, kolejno po jednym.
Jak masa
będzie już utarta wsypuję budynie również kolejno po jednym.
Nastawiam
piekarnik na 180 st. C na termoobieg.
Ponieważ masa
serowa jest bardzo rzadka, to może wyciekać z foremki na złączeniach, dlatego
bardzo dokładnie wciskam chłodne masło w te miejsca, oczywiście resztę foremki
też smaruję.
Jak
piekarnik się nagrzeje wlewam masę serową do formy i na wierzch wsypuję jagody,
one na początku wtapiają się w masę, ale podczas pieczenia wypływają na górę i
dają fajny efekt końcowy.
Piekłam 1
godz. i 10 min. W trakcie fajnie urósł, ale w czasie stygnięcia opadł do poziomu z przed pieczenia.
SMACZNEGO !!!