29 lipca 2014

Chleb orkiszowy na zakwasie z garnka żeliwnego II


Dzisiaj postanowiłam spróbować upiec chleb w garnku żeliwnym na samym zakwasie, bez dodatku drożdży... i... udało się!!! Bardzo się z tego powodu cieszę...





Składniki:

800 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
300 g aktywnego zakwasu orkiszowego razowego
50 g mąki orkiszowej typ 700
550 g wody
20 g soli
20 g cukru
70 g płatków orkiszowych
40 g ziaren dyni
10 g czarnuszki
40 g ziaren siemienia lnianego


Dodatkowo:

woda do spryskania, otręby orkiszowe do posypania


Wszystkie składniki odważam w misce i bardzo dokładnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników, miskę zakrywam folią spożywczą i zostawiam na całą noc.


                                          wieczorem

                                          rano






Rano ciasto przekładam do koszyka rozrostowego wyłożonego ściereczką i posypanego mąką razową orkiszową, wierzch ciasta również posypuję mąką, brzegi ściereczki składam tak aby ciasto nie wyschło i wkładam do piekarnika z włączoną lampką na min. 1 godzinę (może być dłużej) do ponownego wyrośnięcia. Wyciągam.

Piekarnik nagrzewam razem z garnkiem żeliwnym do temperatury 240 st. C „góra-dół”.
Gorący garnek wyciągam za pomocą kuchennych łapek, wrzucam do niego ciasto, nacinam, spryskuję wodą, posypuję otrębami, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 30 minut, po tym czasie ściągam przykrywkę, ponownie spryskuję wodą i dopiekam jeszcze 30 minut.






Upieczony chleb wykładam, spryskuję jeszcze raz wodą i studzę na kratce.










SMACZNEGO !!!