Dzisiaj postanowiłam spróbować upiec chleb w garnku żeliwnym na samym zakwasie, bez dodatku drożdży... i... udało się!!! Bardzo się z tego powodu cieszę...
Składniki:
800 g mąki
orkiszowej razowej typ 2000
300 g
aktywnego zakwasu orkiszowego razowego
50 g mąki
orkiszowej typ 700
550 g wody
20 g soli
20 g cukru
70 g płatków
orkiszowych
40 g ziaren
dyni
10 g czarnuszki
40 g ziaren
siemienia lnianego
Dodatkowo:
woda do spryskania, otręby orkiszowe do posypania
Wszystkie składniki odważam w misce i bardzo dokładnie
mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników, miskę zakrywam folią
spożywczą i zostawiam na całą noc.
wieczorem
rano
Rano ciasto przekładam do koszyka rozrostowego wyłożonego
ściereczką i posypanego mąką razową orkiszową, wierzch ciasta również posypuję
mąką, brzegi ściereczki składam tak aby ciasto nie wyschło i wkładam do
piekarnika z włączoną lampką na min. 1 godzinę (może być dłużej) do ponownego wyrośnięcia.
Wyciągam.
Piekarnik nagrzewam razem z garnkiem żeliwnym do temperatury
240 st. C „góra-dół”.
Gorący garnek wyciągam za pomocą kuchennych łapek, wrzucam
do niego ciasto, nacinam, spryskuję wodą, posypuję otrębami, przykrywam i
wstawiam do piekarnika na 30 minut, po tym czasie ściągam przykrywkę, ponownie
spryskuję wodą i dopiekam jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wykładam, spryskuję jeszcze raz wodą i
studzę na kratce.
SMACZNEGO !!!