10 lipca 2014

Zupa grochowa zwana "grochówką"




Grochówka to klasyk, często z zasmażką, wkładką z kiełbasy, generalnie ile rodzin tyle przepisów. 
Ja podam swój odrobinę lżejszy, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało.


Składniki:

Do wywaru potrzebujesz garnek o pojemności min. 6 l. lub większy.
Do przygotowania zupy wystarczy mniejszy, oczywiście wszystko zależy jak licznie zasiądziecie do stołu.

ok. 1,6 kg. wieprzowych stópek
ok. 0,7 kg wędzonych kości, najlepsze są te od schabu czy karkówki, mają dużo mięsa, 
które się wykorzysta
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
500g grochu łuskanego
450g włoszczyzny mrożonej
ziemniaki (ilość uzależniona od upodobań)

sól, pieprz, kwasek cytrynowy, majeranek

Do tego większego gara wkładam kości i stópki, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, nie sole. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości. 




Wyciągam kości z wywaru na tacę i czekam aż wystygną. 
W międzyczasie do mniejszego gara wsypuję groch i włoszczyznę. 
Wywar z kości przecedzam przez sito i wlewam do grochu.




Z kości obieram mięso, dodaję do zupy, solę i gotuję aż groch się rozpadnie.
Mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem.




Na koniec gotowania dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, jak zmiękną to doprawiam kwaskiem cytrynowym i majerankiem. 




SMACZNEGO !!!