Ciasto:
1 szklanka
wody
170g mąki pszennej
125g masła
5 jajek
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
Krem:
750 ml. mleka
250g cukru
2 żółtka
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
2 laski
wanilii lub ekstrakt waniliowy (nie jest obowiązkowe)
ewentualnie zamiast wanilii można do gramatury cukru dodać cukier waniliowy dla lepszego smaku.
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie
ciasta:
1)
Do garnka wlewam wodę, wkładam masło i szczyptę
soli.
2)
Doprowadzam do wrzenia, wsypuję mąkę z proszkiem
do pieczenia, energicznie ucieram łyżką aż masa stanie się szklista i będzie
odstawać do ścianek garnka.
3)
Garnek zdejmuję do wystudzenia, gdy masa
przestygnie dodaję do niej po jednym jajku cały czas mieszając mikserem.
4)
Dwie identyczne formy (u mnie o wymiarach
podstawy: 25,5 cm x 21 cm) wykładam papierem do pieczenia, ciasto dzielę na
dwie części i każdą równo rozprowadzam w formie.
5)
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C i piekę każdą
osobno przez 25 min. Piekarnika nie otwieram, żeby ciasto nie opadło. Po
upieczeniu wyciągam i studzę.
Przygotowanie
kremu:
1) Dwie szklanki mleka wlewam do garnka, dodaję cukier, dwie
laski wanilii (nacinam je wzdłuż i ostrą częścią nożyka wyskrobuję nasiona, całość
wkładam do garnka). Zagotowuje.
2) W misce mieszam trzepaczką pozostałą część mleka z żółtkami
i mąkami.
3) Po zagotowaniu się mleka zmniejszam gaz, wyciągam niepotrzebne
części z wanilii, żelatynę namaczam w odrobinie wody, dodaję do mleka i mieszam do rozpuszczenia. Następnie powolutku wlewam masę jajeczną cały czas mieszając
trzepaczką żeby nie powstały grudki.
4) Ugotowany krem ściągam z palnika, przekładam do
miski i mieszam z masłem, odstawiam do wystudzenia.
Na jeden z blatów ciasta wykładam wystudzony krem budyniowy,
przykrywam drugim i lekko dociskam.
Wkładam do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie możemy
ciasto posypać cukrem pudrem. Gotowe....
SMACZNEGO !!!