Składniki:
3 jajka
3 bardzo dojrzałe obrane banany /ok. 400 g/
szczypta soli
90 g płynnego oleju kokosowego
80 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g białego rumu
Wykonanie:
Banany i jajka zmiksować 25 s/obr. 7.
Dodać resztę składników, wymieszać 20 s/obr. 3,5 - 4.
Odstawić aby mąka kokosowa wchłonęła całą wilgoć, ciasto zgęstnieje.
Następnie przełożyć do okrągłej foremki o średnicy ok. 24 cm.
Przygotować gruszki.
Ilość i wielkość gruszek należy dopasować do foremki.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, naciąć.
Ułożyć na ciasto lekko dociskając.
Oprószyć delikatnie cynamonem.
Piec ok. 1 godzinę w 200 st. C, funkcja góra - dół.
Moje gruszki puściły dużo soku, były twarde, więc ciasto trzeba obserwować
;*