26 grudnia 2017

Kokerniko - mak /wyk. w TM/




Ogromna chęć na sero - mak wymusiła na mnie kolejną kombinację.
W ten sposób powstał wyrób seropodobny z masą makową.
Miałam ogromny problem jak nazwać to ciasto?
Poprzednie, które imitowało sernik nazwałam "Kokernik" ze względu na składniki,
większość była z kokosa, tym razem jest podobnie.
Gotowe ciasto wiernie odwzorowuje oryginał, rodzinka się nie domyśliła,
no chyba, że tak dzielnie udawali, że nie wyczuli braku twarogu w cieście.


Składniki na masę kokernikową:

3 wiejskie jaja
50 g oleju kokosowego
100 g miodu
25 g soku z cytryny
szczypta soli
aromat waniliowy
400 g śmietanki kokosowej REAL THAI
ok. 130 g mąki kokosowej


Jaja, olej, miód, sól i sok z cytryny utrzeć 6 min. / 40 st. C / obr. 3.
Dodać śmietankę i aromat waniliowy ilość wg uznania.
Wymieszać 5 min. / 40 st. C / obr. 2.
Dodać mąkę, wymieszać 1 min. / obr. 4.

I tak jak w przypadku Kokernika masa musi być gęsta jak śmietana, to tym razem
masa musi być gęściejsza ponieważ będzie nakładana partiami i nie może się rozlewać.
Dlatego proponuję wsypywać mąkę partiami i obserwować konsystencję.

Gotową masę przełożyć do miski.
Naczynie umyć i osuszyć.




Masa makowa:

150 g maku mielonego
220 g mleka kokosowego
3 wiejskie jaja
aromat migdałowy
130 g miodu
50 g oleju kokosowego
100 orzechów włoskich
ok. 60 g mąki kokosowej


Mak i mleko przełożyć do naczynia.
Podgrzać 7 min. / 70 st. C / obr. 1.
Odczekać, aż przestygnie do min. 40 st.
Dodać jajka, aromat ilość wg uznania, miód i olej kokosowy.
Utrzeć 40 s / obr. 3.
Dodać orzechy, zmiksować 10 s / obr. 3,5.
Dodać mąkę, wymieszać 1 min. / obr. 3,5.

W tym przypadku również radzę sypać mąkę partiami.
Konsystencja musi być zbliżona do tej kokernikowej.
Gdyby wyszła zbyt płynna to należy dodać trochę mąki, jeżeli zbyt gęsta do trochę mleka.

Obie masy rozłożyć na przemian po łyżce, aż cała powierzchnia formy zostanie pokryta.
Następnie rozłożyć drugą warstwę na przemian, tam gdzie był kokernik dać mak i odwrotnie.




Piec w 150 st. C funkcja termoobieg ok. 1 h i 25 min. do suchego patyczka.




Wystudzić i przygotować "lukier".


Składniki na "lukier":

50 g mleka kokosowego
20 g miodu
30 g pasty kokosowej

Wszystkie składniki rozpuścić i połączyć w kąpieli wodnej.
Posmarować ciasto przy pomocy pędzelka.






;***