21 grudnia 2017

Piersi ze szpinakiem z wolnowara




Składniki:

4 piersi od wiejskiej kury
opakowanie świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz cayenne, pieprz czarny mielony
smalec


Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak.
Całość mieszać do momentu aż szpinak "zwiędnie" i straci objętość, ale jeszcze nie straci koloru.
Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawić do wystudzenia.

Piersi umyć i za pomocą dużego noża naciąć tak aby powstały kieszonki.
Naciąć od tej grubszej strony.
Szpinak podzielić na cztery równe części.
Każdą pierś nadziać szpinakiem.
Oprószyć solą i pieprzem cayenne, odstawić na pół godziny.

Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Gotowe ułożyć w naczyniu wolnowara.




Dusić 2 godziny na hight.





Gotowe:**