17 stycznia 2018

Szarpana łopatka wieprzowa /wyk. Wolnowar/




Składniki na garnek 3,5 L:

łopatka wieprzowa /kawałek zakrywający dno garnka/
250 g pieczarek
4 duże cebule
400 g passaty pomidorowej
papryczka chilli /ja dałam pół/
4 - 5 ząbków czosnku
smalec do smażenia
sól, pieprz do smaku


Na dno garnka włożyłam umyte mięso.
Cebule, pieczarki, papryczkę chilli i czosnek pokroiłam i zeszkliłam na smalcu.
Dodałam passatę, zagotowałam i doprawiłam do smaku.
Gotowym sosem zalałam mięso.
Całość gotowała się ok. 10 h na low.

Gotowe mięso poszarpałam przy pomocy dwóch widelców.

Do podania przygotowałam jajeczne omlety i surówkę z białej kapusty z marchewką.




Smacznego;***